Fortsätt till huvudinnehåll

Mandelgröt med vanilj och kardemumma eller kanel



Mandelgröt med ägg är så gott tycker jag, och även mina barn. Det är en hälsosam och mättande gröt som även är bra då du kan göra mycket på en gång och förvara i kyl ett par dagar utan att gröten blir tråkig. Du kan smaksätta den med vad du önskar eller äta den som den är. Jag smaksatte denna med äkta vanilj och kardemumma och serverade den med kokta, mixade päron. Gott! Servera med nötmjölk, mjölk eller gräddmjölk och kanske lite bär.

Recept:
Koka följande till bra konsistens under vispning i en kastrull (ca 3 min): 1 ägg, 2,5 msk mandelmjöl, 1-2 tsk smör, ca 1 dl mjölk (alt. 0,25 dl grädde + 0,75 dl mjölk) , 0,25 tsk äkta vanilj, kardemumma eller kanel efter smak och ev. lite salt. Späd med mer mjölk om du önskar. 

För mejerifritt: Byt smör mot kokosolja, grädden mot krämig kokosmjölk eller kokosgrädde och mjölken mot kokos-, mandel- eller nötmjölk.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskytterfile' marinerad i balsamvinäger med soltorkad tomat, lök och basilika

Detta kött blir så saftigt och gott! En fin bjudrätt som är smidig att förbereda eller bara en god vardagsrätt när man vill ha något gott! Recept: Lägg fläskytterfile'n i en ugnsform, salta och peppra och ringla över olja och ugnstek den färdig i 150 °C ca 40 min. Ta ut den och svalna. Blanda marinaden: 1 skivad gul lök, 2 skivade vitlöksklyftor, 0,5 dl basilika, 6 strimlade soltorkade tomater, 2-3 msk balsamvinäger, salt, peppar och 1,5 dl olivolja. Lägg köttet i en plastpåse och lägg i köttet. Häll över marinaden. Förslut påsen och lägg i skål. Låt stå i kylenkylen 12-24 h. Skär upp och servera med marinaden. Ät tillsammans med ex broccoli eller haricots verts.

Mjuk pepparkaka med riven morot och dadlar

En saftig och naturligt sötad mjuk kaka på mandelmjöl. Receptet kommer från kokboken Paleo 30 dagar med Annika Sjöö. Recept: Sätt ugnen på 200 grader Celsius. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (ca 20 cm i diameter). Smörj formen med kokosolja. Finriv en liten morot. Blanda morotsrivet med 3 dl mandelmjöl, 2 ägg, 7 dadlar klippta i bitar, 2 msk kokosolja,  2 msk hett vatten,  2 tsk bakpulver, 2 tsk pepparkakskrydda, 1 tsk psylliumhusk och 1 tsk honung. Häll smeten i formen och grädda ca 10-15 min till fin färg och genomgräddat.

Rabarberkräm

Rabarberkräm är väl riktig sommarmat. Perfekt som frukost, fika, dessert eller kvällsmål. Här är mitt recept för 4 personer. 1) Lägg 500 g skalad, fint hackad rabarber i en kastrull med 3 dl vatten och 3-4 msk sötströ eller annan sötning. 2) Koka rabarbern mjuk under omrörning. 3) Ta av från plattan och rör i 2 msk potatismjöl som blandats med 0,75-1 dl kallt vatten. Rör tills krämen tjocknat utan spisvärme alt. värm försiktigt och rör tills krämen tjocknat men koka ej! Tips! Servera med mjölk, grädde eller kokosmjölk och kanel.