Snabbt levainbröd. Ej glutenfritt. Mycket gott och mycket vackert! För dig som tål kolhydrater är detta ett mycket gott och festligt bröd som ser stenugnsbakat ut trots att det är varmluftsugnen som jobbat;). Brödet kräver just inget jobb heller. Endast lång jästid, men det sker över natten. Rekommenderas om du vill baka på vetemjöl någon gång! Obs! Degen ska vara mycket lös!! Länk till alltommat.se
Ingredienser:
2 1/2 tsk | salt |
---|---|
1 msk | honung |
12 dl | vetemjöl special |
7 dl | kallt vatten |
8 g | färsk jäst |
2 dl | siktad dinkel |
Tillagning: 30 min+10-12 tim jäsning+45 min i ugn
1. Smula jästen i en bunke. Häll på lite av det kalla vattnet och rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, honung, salt och de båda mjölsorterna. Arbeta ihop till en smidig, lös deg ca 1 minut. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur 10–12 timmar.
2. Häll upp degen på en väl mjölad arbetsbänk. Strö över rikligt med mjöl. Vik ihop degens fyra hörn mot mitten. Lägg degen med skarven nedåt på ett bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250° och sätt samtidigt in en plåt så att den blir varm.
3. Dra över papperet med degen till den heta plåten och grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 20 min. Sänk värmen till 225° och grädda ytterligare ca 25 min. Låt brödet svalna utan bakduk på galler.
2. Häll upp degen på en väl mjölad arbetsbänk. Strö över rikligt med mjöl. Vik ihop degens fyra hörn mot mitten. Lägg degen med skarven nedåt på ett bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250° och sätt samtidigt in en plåt så att den blir varm.
3. Dra över papperet med degen till den heta plåten och grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 20 min. Sänk värmen till 225° och grädda ytterligare ca 25 min. Låt brödet svalna utan bakduk på galler.
RECEPT FRÅN
Kommentarer
Skicka en kommentar