Fortsätt till huvudinnehåll

Snabbt levainbröd. Festbröd, ej glutenfritt



Snabbt levainbröd. Ej glutenfritt. Mycket gott och mycket vackert! För dig som tål kolhydrater är detta ett mycket gott och festligt bröd som ser stenugnsbakat ut trots att det är varmluftsugnen som jobbat;). Brödet kräver just inget jobb heller. Endast lång jästid, men det sker över natten. Rekommenderas om du vill baka på vetemjöl någon gång! Obs! Degen ska vara mycket lös!! Länk till alltommat.se

Ingredienser:
Tillagning: 30 min+10-12 tim jäsning+45 min i ugn
1. Smula jästen i en bunke. Häll på lite av det kalla vattnet och rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, honung, salt och de båda mjölsorterna. Arbeta ihop till en smidig, lös deg ca 1 minut. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur 10–12 timmar.
2. Häll upp degen på en väl mjölad arbetsbänk. Strö över rikligt med mjöl. Vik ihop degens fyra hörn mot mitten.  Lägg degen med skarven nedåt på ett bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250° och sätt samtidigt in en plåt så att den blir varm.
3. Dra över papperet med degen till den heta plåten och grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 20 min. Sänk värmen till 225° och grädda ytter­ligare ca 25 min. Låt brödet svalna utan bakduk på galler.
RECEPT FRÅN 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ugnstekt makrill med dill, smör och citron.

Makrill med dill, så gott! Servera med ex och stuvad spenat med färskost och tomat sallad med fetaost (recept nedan)  eller ärt- och gurksallad med dillmajonnäs. Recept på makrill: Lägg fileer på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra dem. Pressa över citronsaft och strö över hackad dill. Hyvla över smör och stek i ugn 200°C, ca 10 min. Skapa av skinnet innan servering om du vill. Recept på stuvad spenat med färskost smaksatt med gräslök och basilika: Koka ihop 500-600 g hackad spenat, 125 g färskost med gräslök och basilika (Cantadou är utan onödiga tillsatser), 0,5-1 tsk sambal oelek och 0,5-1 dl grädde. Smaka av med saften av 0,5-1 citron, örtsalt och peppar. Recept tomatsallad med fetaost, röd lök, oliver och gurka: Varva skivade tomater, skivad röd lök, tärnad gurka och gröna oliver i en skål. Tärna 150 g fetaost och lägg över. Avsluta med att stänka på vitvinsvinäger, ringla över olivolja samt salta och peppra.

Rabarberkräm

Rabarberkräm är väl riktig sommarmat. Perfekt som frukost, fika, dessert eller kvällsmål. Här är mitt recept för 4 personer. 1) Lägg 500 g skalad, fint hackad rabarber i en kastrull med 3 dl vatten och 3-4 msk sötströ eller annan sötning. 2) Koka rabarbern mjuk under omrörning. 3) Ta av från plattan och rör i 2 msk potatismjöl som blandats med 0,75-1 dl kallt vatten. Rör tills krämen tjocknat utan spisvärme alt. värm försiktigt och rör tills krämen tjocknat men koka ej! Tips! Servera med mjölk, grädde eller kokosmjölk och kanel.

Stekt vitkål med ingefära, vitlök, chili och lime/citron

Ett mycket gott tillbehör till ex lax, kyckling eller kött/färsrätter är stekt vitkål. Att smaksätta vitkålen med färskriven ingefära, chili i form av sambal oelek och riven vitlök är en favorit hos mig. Lite citrussaft och japansk soja kan höja det hela ytterligare ett snäpp. Med rostade cashewnötter eller sesamfrön så är det bara topp:)! Recept: Strimla ett litet, gärna färskt, vitkålshuvud och stek i rikligt med kokosolja. Smaka upp med sambal oelek, riven ingefära, hackad/riven vitlök, lime- eller citronsaft och ev. lite japansk soja. En majonässås med vitlök, aioli, som smaksatts med citron, lime och/eller wasabi passar bra till.