Fortsätt till huvudinnehåll

Glutenfritt frökex



Ett glutenfritt frökex som passar utmärkt med gott pålägg som ost, smör eller avokadoröra. Mycket gott att smaksätta med ex havssalt, kummin, pepparkakskrydda eller chiliflakes.

Recept:

Blanda 0,5 dl pofiber, 0,25 dl chiafrön, 0,25 dl psylliumfrön, 1 dl hela linfrön, 1 dl solroskärnor, 1 dl pumpakärnor, 0,25 tsk havssalt, 0,5 dl olja (oliv-, raps- eller kokosolja) och 2 dl kokhett vatten. Blanda. Låt stå 5 min.

Häll ut på en plåt med bakplåtspapper. Täck smeten och plåten med plastfolie och kavla ut smeten undet plasten tills hela plåten täcks (se bild under).

Dra bort plasten. Skär ev. i rutor.

Grädda ca 20 min 175°C varmluft till gyllenbrun färg.

Ta ut och svalna några timmar på plåten. Bryt sedan i bitar.




Utkavlad smet redo för ugnen



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskytterfile' marinerad i balsamvinäger med soltorkad tomat, lök och basilika

Detta kött blir så saftigt och gott! En fin bjudrätt som är smidig att förbereda eller bara en god vardagsrätt när man vill ha något gott! Recept: Lägg fläskytterfile'n i en ugnsform, salta och peppra och ringla över olja och ugnstek den färdig i 150 °C ca 40 min. Ta ut den och svalna. Blanda marinaden: 1 skivad gul lök, 2 skivade vitlöksklyftor, 0,5 dl basilika, 6 strimlade soltorkade tomater, 2-3 msk balsamvinäger, salt, peppar och 1,5 dl olivolja. Lägg köttet i en plastpåse och lägg i köttet. Häll över marinaden. Förslut påsen och lägg i skål. Låt stå i kylenkylen 12-24 h. Skär upp och servera med marinaden. Ät tillsammans med ex broccoli eller haricots verts.

Mjuk pepparkaka med riven morot och dadlar

En saftig och naturligt sötad mjuk kaka på mandelmjöl. Receptet kommer från kokboken Paleo 30 dagar med Annika Sjöö. Recept: Sätt ugnen på 200 grader Celsius. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (ca 20 cm i diameter). Smörj formen med kokosolja. Finriv en liten morot. Blanda morotsrivet med 3 dl mandelmjöl, 2 ägg, 7 dadlar klippta i bitar, 2 msk kokosolja,  2 msk hett vatten,  2 tsk bakpulver, 2 tsk pepparkakskrydda, 1 tsk psylliumhusk och 1 tsk honung. Häll smeten i formen och grädda ca 10-15 min till fin färg och genomgräddat.

Rabarberkräm

Rabarberkräm är väl riktig sommarmat. Perfekt som frukost, fika, dessert eller kvällsmål. Här är mitt recept för 4 personer. 1) Lägg 500 g skalad, fint hackad rabarber i en kastrull med 3 dl vatten och 3-4 msk sötströ eller annan sötning. 2) Koka rabarbern mjuk under omrörning. 3) Ta av från plattan och rör i 2 msk potatismjöl som blandats med 0,75-1 dl kallt vatten. Rör tills krämen tjocknat utan spisvärme alt. värm försiktigt och rör tills krämen tjocknat men koka ej! Tips! Servera med mjölk, grädde eller kokosmjölk och kanel.