Fortsätt till huvudinnehåll

Krusbärskaka

Denna härliga krusbärskaka bygger på samma recept som rabarberkakan från Jills mat och receptet finns även här på bloggen. Mycket goda kakor eller pajer vad du väljer att kalla dem:). Servera kakan med grädde som smaksatts med vaniljpulver eller egengjord glass, recept på en ljuvlig vaniljparfait finner du också här på bloggen under 'glass'.

 portioner
  • Kakan
  • 100 g smör
  • 3 st ägg
  • 1 dl mascarpone créme fraiche eller färskost
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1,5 dl Sukrin Gold (eller annan valfri sötning)
  • 1 dl mandelmjöl *
  • 1 dl kokosmjöl (helst fiber)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk fiberhusk
  • Ovanpå
  • 3 dl krusbär
  • 2 msk Sukrin Gold (eller annan valfri sötning
  • Vaniljpulver
  • Kanel
  •   smör

Vaniljgrädde
  • 3 dl grädde
  • 2 krm vaniljpulver
  • 1 msk Sukrin melis (eller annan valfri sötning)
    Kakan
    1. Sätt ugnen på 150 grader.
    2. Smält smöret och vispa samman med resten av ingredienserna.
    3. Dra bort det "trådiga" skalet på rabarbern och skär i små bitar. Smöra formen, Bred över kaksmeten.
    4. Lägg på några klickar smör, rabarbern och strössla över Sukrin Gold, kanel och vaniljpulver.
    5. Grädda i cirka 30 minuter eller tills kakan fått en fin färg.
    Vaniljgrädde
    1. Vispa grädden fluffig men inte hård. Blanda i vanilj och sötning.

    Kommentarer

    Populära inlägg i den här bloggen

    Ugnstekt makrill med dill, smör och citron.

    Makrill med dill, så gott! Servera med ex och stuvad spenat med färskost och tomat sallad med fetaost (recept nedan)  eller ärt- och gurksallad med dillmajonnäs. Recept på makrill: Lägg fileer på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra dem. Pressa över citronsaft och strö över hackad dill. Hyvla över smör och stek i ugn 200°C, ca 10 min. Skapa av skinnet innan servering om du vill. Recept på stuvad spenat med färskost smaksatt med gräslök och basilika: Koka ihop 500-600 g hackad spenat, 125 g färskost med gräslök och basilika (Cantadou är utan onödiga tillsatser), 0,5-1 tsk sambal oelek och 0,5-1 dl grädde. Smaka av med saften av 0,5-1 citron, örtsalt och peppar. Recept tomatsallad med fetaost, röd lök, oliver och gurka: Varva skivade tomater, skivad röd lök, tärnad gurka och gröna oliver i en skål. Tärna 150 g fetaost och lägg över. Avsluta med att stänka på vitvinsvinäger, ringla över olivolja samt salta och peppra.

    Rabarberkräm

    Rabarberkräm är väl riktig sommarmat. Perfekt som frukost, fika, dessert eller kvällsmål. Här är mitt recept för 4 personer. 1) Lägg 500 g skalad, fint hackad rabarber i en kastrull med 3 dl vatten och 3-4 msk sötströ eller annan sötning. 2) Koka rabarbern mjuk under omrörning. 3) Ta av från plattan och rör i 2 msk potatismjöl som blandats med 0,75-1 dl kallt vatten. Rör tills krämen tjocknat utan spisvärme alt. värm försiktigt och rör tills krämen tjocknat men koka ej! Tips! Servera med mjölk, grädde eller kokosmjölk och kanel.

    Stekt vitkål med ingefära, vitlök, chili och lime/citron

    Ett mycket gott tillbehör till ex lax, kyckling eller kött/färsrätter är stekt vitkål. Att smaksätta vitkålen med färskriven ingefära, chili i form av sambal oelek och riven vitlök är en favorit hos mig. Lite citrussaft och japansk soja kan höja det hela ytterligare ett snäpp. Med rostade cashewnötter eller sesamfrön så är det bara topp:)! Recept: Strimla ett litet, gärna färskt, vitkålshuvud och stek i rikligt med kokosolja. Smaka upp med sambal oelek, riven ingefära, hackad/riven vitlök, lime- eller citronsaft och ev. lite japansk soja. En majonässås med vitlök, aioli, som smaksatts med citron, lime och/eller wasabi passar bra till.