Fortsätt till huvudinnehåll

Piroger med ost, skinka och champinjoner


Kanske inte de vackraste men vad gör väl de när de är goda;)!!

Piroger ca 4 stora
75 g smör
6 st ägg
150 gram keso
1,5 dl kokosnötsmjöl
2,5 dl mandelmjöl
½dl sesamfrön
3 msk fiberhusk
1 dl riven ost
1/2 tsk salt
2,5 tsk bakpulver

Fyllning:
Strimlad skinka
Riven ost
Champinjoner
Svartpeppar
Timjan, pizzakrydda, oregano eller annan god krydda

Förslag på andra goda fyllningar:
Köttfärs
Fetaost, färsk bladspenat, soltorkad tomat, oliver
Mozzarella, oliver, ruccolasallad

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret.
Blanda alla ingredienserna noga med visp eller sked. Låt svälla ca 10 min.  Rulla 8 st  bollar av degen (spar en klick som reserv för att täcka ev skarvar) och kavla sedan ut dem till 0,5 cm tjocka rundlar/ovaler på en fuktig skärbräda. Blöt kaveln med kallt vatten och rulla den sakta på degen. Lossa rundeln med en palett eller stekspade och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på fyllning. Kavla ut ännu en degboll till en likadan rundel/oval och lägg på fyllningen. Forma och tryck till pirogerna med händerna, laga ev sprickor med reservdegen. Pressa kanten med en gaffel. Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Baka av dem i ugnen ca 15-20 minuter eller tills de fått en fin färg.

Servera med en röra på keso, kokta sojabönor, tärnad avokado, hackad färsk oregano och svartpeppar.
Vitkålsallad är också gott till!

Originalreceptet:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ugnstekt makrill med dill, smör och citron.

Makrill med dill, så gott! Servera med ex och stuvad spenat med färskost och tomat sallad med fetaost (recept nedan)  eller ärt- och gurksallad med dillmajonnäs. Recept på makrill: Lägg fileer på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra dem. Pressa över citronsaft och strö över hackad dill. Hyvla över smör och stek i ugn 200°C, ca 10 min. Skapa av skinnet innan servering om du vill. Recept på stuvad spenat med färskost smaksatt med gräslök och basilika: Koka ihop 500-600 g hackad spenat, 125 g färskost med gräslök och basilika (Cantadou är utan onödiga tillsatser), 0,5-1 tsk sambal oelek och 0,5-1 dl grädde. Smaka av med saften av 0,5-1 citron, örtsalt och peppar. Recept tomatsallad med fetaost, röd lök, oliver och gurka: Varva skivade tomater, skivad röd lök, tärnad gurka och gröna oliver i en skål. Tärna 150 g fetaost och lägg över. Avsluta med att stänka på vitvinsvinäger, ringla över olivolja samt salta och peppra.

Rabarberkräm

Rabarberkräm är väl riktig sommarmat. Perfekt som frukost, fika, dessert eller kvällsmål. Här är mitt recept för 4 personer. 1) Lägg 500 g skalad, fint hackad rabarber i en kastrull med 3 dl vatten och 3-4 msk sötströ eller annan sötning. 2) Koka rabarbern mjuk under omrörning. 3) Ta av från plattan och rör i 2 msk potatismjöl som blandats med 0,75-1 dl kallt vatten. Rör tills krämen tjocknat utan spisvärme alt. värm försiktigt och rör tills krämen tjocknat men koka ej! Tips! Servera med mjölk, grädde eller kokosmjölk och kanel.

Stekt vitkål med ingefära, vitlök, chili och lime/citron

Ett mycket gott tillbehör till ex lax, kyckling eller kött/färsrätter är stekt vitkål. Att smaksätta vitkålen med färskriven ingefära, chili i form av sambal oelek och riven vitlök är en favorit hos mig. Lite citrussaft och japansk soja kan höja det hela ytterligare ett snäpp. Med rostade cashewnötter eller sesamfrön så är det bara topp:)! Recept: Strimla ett litet, gärna färskt, vitkålshuvud och stek i rikligt med kokosolja. Smaka upp med sambal oelek, riven ingefära, hackad/riven vitlök, lime- eller citronsaft och ev. lite japansk soja. En majonässås med vitlök, aioli, som smaksatts med citron, lime och/eller wasabi passar bra till.