Fortsätt till huvudinnehåll

Persiljepannkaka fylld med tonfiskröra



Ibland blir inte maten så snygg men istället
väldigt god. Denna rätt är ett sådant fall :) Två tjocka pannkakor stektes och lades i en ugnsform med tonfiskröra emellan och ost på toppen. Salsasås, creme fraiche och sallad till och det var en härlig matupplevelse.

Recept:

Pannkakorna: Vispa samman 4 ägg, 3 msk fiberhusk,  3 tsk bakpulver, 0,5 dl persilja, örtsalt och peppar och 2,5 dl vatten till en smet och stek två tjocka pannkakor i en stekpanna med smör eller kokosolja utan smak. Bred ut smeten i het panna med stekspadens baksida. Stek ena sidan och vänd sedan. Lägg första pannkakan i en ugnsform. Stek andra på samma sätt och spar tills tonfiskröran (recept nedan) fördelats på den första. Lägg sedan den andra pannkakan överst. Riv 1-2 dl ost och lägg på toppen. Gratinera 10 min, 225°C.

Tonfiskröra: Rör ihop 3 burkar avrunnen tonfisk i vatten med 3-4 dl creme fraiche, 1 tsk sambal oelek, 1-2 rivna vitlöksklyftor, 0,5-1 msk dijonsenap, 1/2 hackad röd lök, saft från en halv lime eller citron, örtsalt och peppar. Lägg röran mellan de två tjocka pannkakorna. Toppa med ost och gratinera enligt ovan.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ugnstekt makrill med dill, smör och citron.

Makrill med dill, så gott! Servera med ex och stuvad spenat med färskost och tomat sallad med fetaost (recept nedan)  eller ärt- och gurksallad med dillmajonnäs. Recept på makrill: Lägg fileer på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra dem. Pressa över citronsaft och strö över hackad dill. Hyvla över smör och stek i ugn 200°C, ca 10 min. Skapa av skinnet innan servering om du vill. Recept på stuvad spenat med färskost smaksatt med gräslök och basilika: Koka ihop 500-600 g hackad spenat, 125 g färskost med gräslök och basilika (Cantadou är utan onödiga tillsatser), 0,5-1 tsk sambal oelek och 0,5-1 dl grädde. Smaka av med saften av 0,5-1 citron, örtsalt och peppar. Recept tomatsallad med fetaost, röd lök, oliver och gurka: Varva skivade tomater, skivad röd lök, tärnad gurka och gröna oliver i en skål. Tärna 150 g fetaost och lägg över. Avsluta med att stänka på vitvinsvinäger, ringla över olivolja samt salta och peppra.

Rabarberkräm

Rabarberkräm är väl riktig sommarmat. Perfekt som frukost, fika, dessert eller kvällsmål. Här är mitt recept för 4 personer. 1) Lägg 500 g skalad, fint hackad rabarber i en kastrull med 3 dl vatten och 3-4 msk sötströ eller annan sötning. 2) Koka rabarbern mjuk under omrörning. 3) Ta av från plattan och rör i 2 msk potatismjöl som blandats med 0,75-1 dl kallt vatten. Rör tills krämen tjocknat utan spisvärme alt. värm försiktigt och rör tills krämen tjocknat men koka ej! Tips! Servera med mjölk, grädde eller kokosmjölk och kanel.

Stekt vitkål med ingefära, vitlök, chili och lime/citron

Ett mycket gott tillbehör till ex lax, kyckling eller kött/färsrätter är stekt vitkål. Att smaksätta vitkålen med färskriven ingefära, chili i form av sambal oelek och riven vitlök är en favorit hos mig. Lite citrussaft och japansk soja kan höja det hela ytterligare ett snäpp. Med rostade cashewnötter eller sesamfrön så är det bara topp:)! Recept: Strimla ett litet, gärna färskt, vitkålshuvud och stek i rikligt med kokosolja. Smaka upp med sambal oelek, riven ingefära, hackad/riven vitlök, lime- eller citronsaft och ev. lite japansk soja. En majonässås med vitlök, aioli, som smaksatts med citron, lime och/eller wasabi passar bra till.