Nöt- och frögranola |
Utan nötter, men med mandel och kokos |
Ett gott recept på en granola dvs. rostad musli med både nötter och frön. Den är lätt att göra och resultatet blir toppen bara du kommer ihåg att ta ut plåten med 5-6 min mellanrum och fördela om granolablandningen så att granolan längs plåtens kanter skrapas in mot mitten och tvärtom. Detta för att rostningen ska bli jämn och inget bränt. Jag använder bredsidan av en stekspade till detta.
1) Blanda följande i en skål: 2 dl vardera av -sesamfrön, ev. riven kokos, solroskärnor, melonkärnor, pumpafrön, mandelmjöl och hackad sötmandel, 1-2 dl vardera av - linfrön, blandade nötter (paranötter, cashewnötter, valnötter...), chiafrön och mörka psylliumfrön.
Annat gott att ha i är ex: Glutenfria havregryn, havrekärnor, kokoschips (tillsätt dock kokoschipsen när 3-5 min sv rostningen kvarstår, de bränns lätt), glutenfri fibrex för mer fibrer.
2) Blanda 2-3 msk kokosolja med 0,5 - 0,75 dl hett vatten och häll i skålen med granolablandningen. Rör runt så allt blandas.
3) Fördela blandningen på en ungsplåt med höga kanter.
Rosta mitt i ugnen 200°C 15-25 min. Ta ut plåten var 5-6 minut och rör om och blanda runt väl från kanterna av plåten mot mitten tills färgen är gyllene.
Smaksättning av den färdiga, avsvalnade, granolan:
- Kardemumma
- Kanel
- 1 msk mald ingefära och 0,5-1 msk lakritspulver.
- Mald ingefära
- Kakao
- Vaniljulver
- Torkade bär/torkad frukt
- Kakao nibs
- Pepparkakskryddor
- ...annat du tycker om eller njut den naturell!!
Häll i burk med tätt lock. Förvara svalt.
Kommentarer
Skicka en kommentar