Fortsätt till huvudinnehåll

Nöt- och frögranola



Nöt- och frögranola

Utan nötter, men med mandel och kokos



Ett gott recept på en granola dvs. rostad musli med både nötter och frön. Den är lätt att göra och resultatet blir toppen bara du kommer ihåg att ta ut plåten med 5-6 min mellanrum och fördela om granolablandningen så att granolan längs plåtens kanter skrapas in mot mitten och tvärtom. Detta för att rostningen ska bli jämn och inget bränt. Jag använder bredsidan av en stekspade till detta.

Recept:

1) Blanda följande i en skål: 2 dl vardera av -sesamfrön, ev. riven kokos, solroskärnor, melonkärnor, pumpafrön, mandelmjöl och hackad sötmandel, 1-2 dl vardera av - linfrön, blandade nötter (paranötter, cashewnötter, valnötter...), chiafrön och mörka psylliumfrön.

Annat gott att ha i är ex: Glutenfria havregryn, havrekärnor, kokoschips (tillsätt dock kokoschipsen när 3-5 min sv rostningen kvarstår, de bränns lätt), glutenfri fibrex för mer fibrer.

2) Blanda 2-3 msk kokosolja med 0,5 - 0,75 dl hett vatten och häll i skålen med granolablandningen. Rör runt så allt blandas.

3) Fördela blandningen på en ungsplåt med höga kanter.

Rosta mitt i ugnen 200°C 15-25 min. Ta ut plåten var 5-6 minut och rör om och blanda runt väl från kanterna av plåten mot mitten tills färgen är gyllene.


Smaksättning av den färdiga, avsvalnade, granolan:

  • Kardemumma
  • Kanel
  • 1 msk mald ingefära och 0,5-1 msk lakritspulver.
  • Mald ingefära
  • Kakao
  • Vaniljulver
  • Torkade bär/torkad frukt
  • Kakao nibs
  • Pepparkakskryddor
  • ...annat du tycker om eller njut den naturell!!


Häll i burk med tätt lock. Förvara svalt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ugnstekt makrill med dill, smör och citron.

Makrill med dill, så gott! Servera med ex och stuvad spenat med färskost och tomat sallad med fetaost (recept nedan)  eller ärt- och gurksallad med dillmajonnäs. Recept på makrill: Lägg fileer på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra dem. Pressa över citronsaft och strö över hackad dill. Hyvla över smör och stek i ugn 200°C, ca 10 min. Skapa av skinnet innan servering om du vill. Recept på stuvad spenat med färskost smaksatt med gräslök och basilika: Koka ihop 500-600 g hackad spenat, 125 g färskost med gräslök och basilika (Cantadou är utan onödiga tillsatser), 0,5-1 tsk sambal oelek och 0,5-1 dl grädde. Smaka av med saften av 0,5-1 citron, örtsalt och peppar. Recept tomatsallad med fetaost, röd lök, oliver och gurka: Varva skivade tomater, skivad röd lök, tärnad gurka och gröna oliver i en skål. Tärna 150 g fetaost och lägg över. Avsluta med att stänka på vitvinsvinäger, ringla över olivolja samt salta och peppra.

Rabarberkräm

Rabarberkräm är väl riktig sommarmat. Perfekt som frukost, fika, dessert eller kvällsmål. Här är mitt recept för 4 personer. 1) Lägg 500 g skalad, fint hackad rabarber i en kastrull med 3 dl vatten och 3-4 msk sötströ eller annan sötning. 2) Koka rabarbern mjuk under omrörning. 3) Ta av från plattan och rör i 2 msk potatismjöl som blandats med 0,75-1 dl kallt vatten. Rör tills krämen tjocknat utan spisvärme alt. värm försiktigt och rör tills krämen tjocknat men koka ej! Tips! Servera med mjölk, grädde eller kokosmjölk och kanel.

Stekt vitkål med ingefära, vitlök, chili och lime/citron

Ett mycket gott tillbehör till ex lax, kyckling eller kött/färsrätter är stekt vitkål. Att smaksätta vitkålen med färskriven ingefära, chili i form av sambal oelek och riven vitlök är en favorit hos mig. Lite citrussaft och japansk soja kan höja det hela ytterligare ett snäpp. Med rostade cashewnötter eller sesamfrön så är det bara topp:)! Recept: Strimla ett litet, gärna färskt, vitkålshuvud och stek i rikligt med kokosolja. Smaka upp med sambal oelek, riven ingefära, hackad/riven vitlök, lime- eller citronsaft och ev. lite japansk soja. En majonässås med vitlök, aioli, som smaksatts med citron, lime och/eller wasabi passar bra till.