Fortsätt till huvudinnehåll

Försommarblommor i trädgården och nya arter


När vi flyttade till vår gård för nästan åtta år sedan var den stora trädgården mycket ompysslad och välskött av det pensionärspar som bodde här före oss. Jag älskade trädgården med den artrikedom som var. Jag jobbade på och försökte upprätthålla standarden de första två åren men sen kom barn nummer ett. Inget jobb i trädgården den sommaren. Året därpå...ok jobbnivå...året efter barn nummer två...och ja, det händer liksom grejer med växtligheten när man inte vaktar på den... Nu med barn nummer tre denna vår så inser jag faktum...växterna har vunnit...och då inte de växter jag hade önskat. Artrikedomen är något större...tyvärr...vill jag tillägga. Kirskål, ett antal nya gräsarter... Jag fick rabarber från en annan gård...plötsligt var det fullt i kirskål runt rabarbern, och sedan lite varstans. Oj! Vad snabb den är. HUR FÅR MAN BORT DEN???



Jaja, hursomhelst. Jag gick en vända igår kväll och fångade en bråkdel av alla vackra växter från trädgården på bild. Vackra är det ju iaf. Och grönt är ju också en vacker färg och på avstånd är rabatterna vackra. Jag brukar säga att jag har avståndssköna rabatter:)!!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ugnstekt makrill med dill, smör och citron.

Makrill med dill, så gott! Servera med ex och stuvad spenat med färskost och tomat sallad med fetaost (recept nedan)  eller ärt- och gurksallad med dillmajonnäs. Recept på makrill: Lägg fileer på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra dem. Pressa över citronsaft och strö över hackad dill. Hyvla över smör och stek i ugn 200°C, ca 10 min. Skapa av skinnet innan servering om du vill. Recept på stuvad spenat med färskost smaksatt med gräslök och basilika: Koka ihop 500-600 g hackad spenat, 125 g färskost med gräslök och basilika (Cantadou är utan onödiga tillsatser), 0,5-1 tsk sambal oelek och 0,5-1 dl grädde. Smaka av med saften av 0,5-1 citron, örtsalt och peppar. Recept tomatsallad med fetaost, röd lök, oliver och gurka: Varva skivade tomater, skivad röd lök, tärnad gurka och gröna oliver i en skål. Tärna 150 g fetaost och lägg över. Avsluta med att stänka på vitvinsvinäger, ringla över olivolja samt salta och peppra.

Rabarberkräm

Rabarberkräm är väl riktig sommarmat. Perfekt som frukost, fika, dessert eller kvällsmål. Här är mitt recept för 4 personer. 1) Lägg 500 g skalad, fint hackad rabarber i en kastrull med 3 dl vatten och 3-4 msk sötströ eller annan sötning. 2) Koka rabarbern mjuk under omrörning. 3) Ta av från plattan och rör i 2 msk potatismjöl som blandats med 0,75-1 dl kallt vatten. Rör tills krämen tjocknat utan spisvärme alt. värm försiktigt och rör tills krämen tjocknat men koka ej! Tips! Servera med mjölk, grädde eller kokosmjölk och kanel.

Stekt vitkål med ingefära, vitlök, chili och lime/citron

Ett mycket gott tillbehör till ex lax, kyckling eller kött/färsrätter är stekt vitkål. Att smaksätta vitkålen med färskriven ingefära, chili i form av sambal oelek och riven vitlök är en favorit hos mig. Lite citrussaft och japansk soja kan höja det hela ytterligare ett snäpp. Med rostade cashewnötter eller sesamfrön så är det bara topp:)! Recept: Strimla ett litet, gärna färskt, vitkålshuvud och stek i rikligt med kokosolja. Smaka upp med sambal oelek, riven ingefära, hackad/riven vitlök, lime- eller citronsaft och ev. lite japansk soja. En majonässås med vitlök, aioli, som smaksatts med citron, lime och/eller wasabi passar bra till.