Fortsätt till huvudinnehåll

Blomkålsgratäng med bacon, champinjoner, purjolök och timjan.


Jag saknar aldrig pasta, men däremot kan jag sakna smaken av makaronipudding. Men nu är det problemet löst i och med att jag gjorde denna blomkålsgratäng! Lite ketchup till och mmm... det smakar makaronipudding :).

Recept på blomkålsgratängen:

Smörj en ugnsform.
Stek två paket strimlad bacon halvknaprigt i en stekpanna med lite kokosolja. Tillsätt 20-30 cm strimlad purjolök och 1-2 tsk torkad timjan. Stek tills baconet är bra stekt och löken glansig. Blanda i en burk champinjoner och en hackad vitlöksklyfta.
Mikra ett blomkålshuvud, som delats i buketter, ca 10 min med en msk vatten. alt koka blomkålsbuketterna i vatten ca 5 min. Lägg den avrunna blomkålen i ugnsformen och blanda med baconfräset.
Vispa samman 200 g naturell färskost, 2,5 dl creme fraiche, 2 ägg, 1-2 tsk sambal oelek, lite örtsalt och peppar. Rör i 150 g smulad fetaost. Häll oströran över blomkålsblandningen i ugnsformen. Tillaga i ugn 200-225°C, 15-20 min. Tomatsallad och ketchup är gott till! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ugnstekt makrill med dill, smör och citron.

Makrill med dill, så gott! Servera med ex och stuvad spenat med färskost och tomat sallad med fetaost (recept nedan)  eller ärt- och gurksallad med dillmajonnäs. Recept på makrill: Lägg fileer på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra dem. Pressa över citronsaft och strö över hackad dill. Hyvla över smör och stek i ugn 200°C, ca 10 min. Skapa av skinnet innan servering om du vill. Recept på stuvad spenat med färskost smaksatt med gräslök och basilika: Koka ihop 500-600 g hackad spenat, 125 g färskost med gräslök och basilika (Cantadou är utan onödiga tillsatser), 0,5-1 tsk sambal oelek och 0,5-1 dl grädde. Smaka av med saften av 0,5-1 citron, örtsalt och peppar. Recept tomatsallad med fetaost, röd lök, oliver och gurka: Varva skivade tomater, skivad röd lök, tärnad gurka och gröna oliver i en skål. Tärna 150 g fetaost och lägg över. Avsluta med att stänka på vitvinsvinäger, ringla över olivolja samt salta och peppra.

Rabarberkräm

Rabarberkräm är väl riktig sommarmat. Perfekt som frukost, fika, dessert eller kvällsmål. Här är mitt recept för 4 personer. 1) Lägg 500 g skalad, fint hackad rabarber i en kastrull med 3 dl vatten och 3-4 msk sötströ eller annan sötning. 2) Koka rabarbern mjuk under omrörning. 3) Ta av från plattan och rör i 2 msk potatismjöl som blandats med 0,75-1 dl kallt vatten. Rör tills krämen tjocknat utan spisvärme alt. värm försiktigt och rör tills krämen tjocknat men koka ej! Tips! Servera med mjölk, grädde eller kokosmjölk och kanel.

Stekt vitkål med ingefära, vitlök, chili och lime/citron

Ett mycket gott tillbehör till ex lax, kyckling eller kött/färsrätter är stekt vitkål. Att smaksätta vitkålen med färskriven ingefära, chili i form av sambal oelek och riven vitlök är en favorit hos mig. Lite citrussaft och japansk soja kan höja det hela ytterligare ett snäpp. Med rostade cashewnötter eller sesamfrön så är det bara topp:)! Recept: Strimla ett litet, gärna färskt, vitkålshuvud och stek i rikligt med kokosolja. Smaka upp med sambal oelek, riven ingefära, hackad/riven vitlök, lime- eller citronsaft och ev. lite japansk soja. En majonässås med vitlök, aioli, som smaksatts med citron, lime och/eller wasabi passar bra till.