Fortsätt till huvudinnehåll

Morgonpromenad, frukost och boktips


God morgon! 


Imorse gjorde det nästan ont att stiga upp i tidig morgon. Liten har väckt oss en del inatt...Zzzz. Men se på ljuset i bilden...det är så värt det när man väl fått på skorna och kommit ut. Extra gott med frukost när man kommer hem är det ju också :). Favoritfrukosten för tillfället är makrill, varm hackad spenat med smör, avokado med örtsalt, grönt te med kokosolja, som du som är instaföljare kanske redah har förstått ;).

Jag tänkte bjuda på ett till boktips idag (fler på instagram), nämligen Men Hallå vad väntar du på? - Livet är bara nu. Med Lena Nevander Friström. Denna bok bygger på de föreläsningar Lena åker runt och ger. Även när hon talar in boken pratar hon "fritt" och utan känsla av innantilläsning som annars ofta är fallet i ljudböcker överlag. Detta gör henne lättsam att lyssna på, och jag antar, även att läsa.

Några poänger i Lenas bok är att Du är regissören i ditt liv och det är därmed du som har ansvar för att du mår bra. Det ska vara en balans mellan Jag/mig själv, Mitt sociala liv/familj och mitt jobb. Hon ger många erfarenhetsexempel från personer i riskgrupper för att tappa någon av de tre delarna men visar också på hur man kan göra för att upprätthålla balansen. Mat, sömn, motion och relation är fyra delar som också måste fungera för ett hälsosamt liv. Är du en person som är något av ex: mycket effektiv, irriterar dig på att andra är långsamma, är först på jobbet men sist hem, ständigt är under stress, blir sjuk på loven..., obalans i de tre delarna jag/socialt/jobb så är denna boken extra intressant. Men även om man vill förstå varför personer är sådana bör lyssna/ läsa. Hon har såväl vetenskapliga som erfarenhetsmässiga förklaringar. Tummen upp för Lena!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskytterfile' marinerad i balsamvinäger med soltorkad tomat, lök och basilika

Detta kött blir så saftigt och gott! En fin bjudrätt som är smidig att förbereda eller bara en god vardagsrätt när man vill ha något gott! Recept: Lägg fläskytterfile'n i en ugnsform, salta och peppra och ringla över olja och ugnstek den färdig i 150 °C ca 40 min. Ta ut den och svalna. Blanda marinaden: 1 skivad gul lök, 2 skivade vitlöksklyftor, 0,5 dl basilika, 6 strimlade soltorkade tomater, 2-3 msk balsamvinäger, salt, peppar och 1,5 dl olivolja. Lägg köttet i en plastpåse och lägg i köttet. Häll över marinaden. Förslut påsen och lägg i skål. Låt stå i kylenkylen 12-24 h. Skär upp och servera med marinaden. Ät tillsammans med ex broccoli eller haricots verts.

Mjuk pepparkaka med riven morot och dadlar

En saftig och naturligt sötad mjuk kaka på mandelmjöl. Receptet kommer från kokboken Paleo 30 dagar med Annika Sjöö. Recept: Sätt ugnen på 200 grader Celsius. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (ca 20 cm i diameter). Smörj formen med kokosolja. Finriv en liten morot. Blanda morotsrivet med 3 dl mandelmjöl, 2 ägg, 7 dadlar klippta i bitar, 2 msk kokosolja,  2 msk hett vatten,  2 tsk bakpulver, 2 tsk pepparkakskrydda, 1 tsk psylliumhusk och 1 tsk honung. Häll smeten i formen och grädda ca 10-15 min till fin färg och genomgräddat.

Rabarberkräm

Rabarberkräm är väl riktig sommarmat. Perfekt som frukost, fika, dessert eller kvällsmål. Här är mitt recept för 4 personer. 1) Lägg 500 g skalad, fint hackad rabarber i en kastrull med 3 dl vatten och 3-4 msk sötströ eller annan sötning. 2) Koka rabarbern mjuk under omrörning. 3) Ta av från plattan och rör i 2 msk potatismjöl som blandats med 0,75-1 dl kallt vatten. Rör tills krämen tjocknat utan spisvärme alt. värm försiktigt och rör tills krämen tjocknat men koka ej! Tips! Servera med mjölk, grädde eller kokosmjölk och kanel.