Fortsätt till huvudinnehåll

Salami- och olivpizza med mozzarellaost /kalkon och champinjonpizza med lagrad ost och oliver. Pizzasallad och chili-/basilikasås.



Pizzor var det här, blomkålspizzor. Två sorter. Recept på botten, fyllning, tomatsås, pizzasås och pizzasallad nedan. Såå gott! Känns inte lika tungt att äta pizza på blomkålsbotten som mandelbotten. Men minst lika gott, om än inte godare. Recepten nedan

Recept pizzabotten:

Riv ett blomkålshuvud och blanda med 3 ägg och 1-2 dl riven ost. Örtsalta och peppra. Platta ut med handen på 2 plåtar med bakplåtspapper. Allt smälter samman vid gräddning om det upplevs smuligt. Förgrädda 10-12 min, 225°C, varmluft tills färgen är gyllenbrun men ej bränd.
Bred sedan på tomatsås och toppa med valfri fyllning samt ost på bottnarna. Grädda 225°C tills osten fått fin färg, ca 10 min. Servera med pizzasallad och sås. Recept nedan.

Recept tomatsås:

Mixa 400 g krossade tomater, 1-2 vitlöksklyftor, 2 msk tomatpure, 1-2 tsk timjan, 2-3 tsk pizzakrydda, 1 tsk oregano, 0,5 msk vitvinsvinäger, örtsalt och peppar.

Recept chili-/basilikasås:

2 dl rapsolja, 1 ägg, 1 tsk sambal oelek, 1 tsk dijonsenap, 1/2 msk vitvinsvinäger, örtsalt och peppar. Mixa. Blanda i 1-2 tsk basilikapesto.

Recept pizzasallad:

Strimla vitkål. Blanda med olivolja och vitvinsvinäger efter smak. Krydda med svartpeppar och ev örtsalt.
Recept givet även i inlägg för 4 v sedan. Lite olika.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ugnstekt makrill med dill, smör och citron.

Makrill med dill, så gott! Servera med ex och stuvad spenat med färskost och tomat sallad med fetaost (recept nedan)  eller ärt- och gurksallad med dillmajonnäs. Recept på makrill: Lägg fileer på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra dem. Pressa över citronsaft och strö över hackad dill. Hyvla över smör och stek i ugn 200°C, ca 10 min. Skapa av skinnet innan servering om du vill. Recept på stuvad spenat med färskost smaksatt med gräslök och basilika: Koka ihop 500-600 g hackad spenat, 125 g färskost med gräslök och basilika (Cantadou är utan onödiga tillsatser), 0,5-1 tsk sambal oelek och 0,5-1 dl grädde. Smaka av med saften av 0,5-1 citron, örtsalt och peppar. Recept tomatsallad med fetaost, röd lök, oliver och gurka: Varva skivade tomater, skivad röd lök, tärnad gurka och gröna oliver i en skål. Tärna 150 g fetaost och lägg över. Avsluta med att stänka på vitvinsvinäger, ringla över olivolja samt salta och peppra.

Glutenfri overnight oats med helt bovete och chiafrön.

Mycket god och trevlig frukost. Kall gröt med chiafrön. Blanda i eller toppa med goda frön som ex. solrosfrön, pumpafrön. Eller goda ting som kokos, kanel, bär, nötter eller annat du gillar. Servera med valfri vätska. Recept: Blanda 0,75-1 dl helt bovete, 1 msk chiafrön, 0,5 -1 msk vardera av psylliumfrön resp. linfrön, 1,25-1,5 dl vätska (nötmjölk, mjölk eller liknande). Smaksätt med någon god krydda som vanilj, ingefära, kardemumma eller kanel. Låt stå i kyl minst 6 h, gärna över natten.

Stekt vitkål med ingefära, vitlök, chili och lime/citron

Ett mycket gott tillbehör till ex lax, kyckling eller kött/färsrätter är stekt vitkål. Att smaksätta vitkålen med färskriven ingefära, chili i form av sambal oelek och riven vitlök är en favorit hos mig. Lite citrussaft och japansk soja kan höja det hela ytterligare ett snäpp. Med rostade cashewnötter eller sesamfrön så är det bara topp:)! Recept: Strimla ett litet, gärna färskt, vitkålshuvud och stek i rikligt med kokosolja. Smaka upp med sambal oelek, riven ingefära, hackad/riven vitlök, lime- eller citronsaft och ev. lite japansk soja. En majonässås med vitlök, aioli, som smaksatts med citron, lime och/eller wasabi passar bra till.