Ugnstekt lax med olja, basilika, vitlök, chili och citron, broccoli och majonnäs med citron, vitlök, chili, basilika och soltorkad tomat.
Recept: Lägg laxsidan på en plåt med bakplåtspapper. Blanda ca 1 msk olivolja, 0,5 - 1 tsk sambal oelek, 1 riven vitlöksklyfta, skal och saft från en halv citron, 2 -3 msk basilika (fryst), salt och peppar. Gnid in oljeblandningen på laxsidan. Salta och peppra. Strö ev över pumpafrön.
Stek i ugn 15 min, 225°C. Lägg ev. broccolibuketter eller andra grönaker som blandats med olja, salt och peppar runt laxen.
majonnäs med citron, vitlök, chili, basilika och soltorkad tomat |
Till ca 5 dl majonäs med citron, vitlök, basilika, chili och soltorkad tomat. Blanda följande i hög behållare: 2 ekologiska ägg, en dryg tsk dijonsenap, 3-4 msk fryst basilika, 1 tsk sambal oelek, 1-2 msk citronsaft, 2 tsk vitvinsvinäger, 4 soltorkade tomater i bitar, 1 vitlöksklyfta, 4-5 dl rapsolja, örtsalt och peppar. Låt alla ingredienser ha samma temperatur innan mixning. Mixa genom att hålla mixerstaven mot botten och sakta röra den uppåt tills allt är krämigt. Låt stå kallt en stund innan servering.
Tips: Ju mer olja, desto tjockare majonnäs.
Kommentarer
Skicka en kommentar