Fortsätt till huvudinnehåll

Mandelpitabröd / -korvbröd




En mycket god snabbmiddag hemma eller på utflykten är dessa mandelpitabröd med god fyllning. Receptet kommer från Under vårt tak och är egentligen deras paleokorvbröd. Jag gjorde dem istället runda och de blir då perfekta pitabröd, gräddningstiden blir densamma.

Gör en skåra i brödet och fyll med något gott! Jag tog sallad, vitkål, tomat, gurka, röd lök och grillad kyckling samt min citron, vitlök och persiljemajonnäs (sök på majonnäs) och gräddfil.
Citron, vitlök och persiljemajonnäs
Recept från paleoskafferiet:

INGREDIENSER

PALEOKORVBRÖD
3 dlmandelmjöl
5 mskpsyllium
2 tskbakpulver
1 tskhavssalt
3 stäggvitor
2,5 dlkokande vatten
Psyllium och fiberhusk är samma sak.


Så här gör du
  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Blanda alla de torra ingredienserna väl i en bunke
  • Separera tre ägg och häll vitorna i bunken
  • Vispa ihop med hjälp av elvispen
  • Häll på det kokande vattnet och vispa ihop till en deg
  • Dela degen och forma till korvbröd eller runda pitabröd (mitt tillägg)
  • Lägg på en plåt med bakplåtspapper
  • Platta till dem en aning för de kommer jäsa och bli riktigt höga
  • Grädda i ugnen i ca 50 minuter
  • Ta ut och låt de svalna helt på galler innan du skär dem

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ugnstekt makrill med dill, smör och citron.

Makrill med dill, så gott! Servera med ex och stuvad spenat med färskost och tomat sallad med fetaost (recept nedan)  eller ärt- och gurksallad med dillmajonnäs. Recept på makrill: Lägg fileer på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra dem. Pressa över citronsaft och strö över hackad dill. Hyvla över smör och stek i ugn 200°C, ca 10 min. Skapa av skinnet innan servering om du vill. Recept på stuvad spenat med färskost smaksatt med gräslök och basilika: Koka ihop 500-600 g hackad spenat, 125 g färskost med gräslök och basilika (Cantadou är utan onödiga tillsatser), 0,5-1 tsk sambal oelek och 0,5-1 dl grädde. Smaka av med saften av 0,5-1 citron, örtsalt och peppar. Recept tomatsallad med fetaost, röd lök, oliver och gurka: Varva skivade tomater, skivad röd lök, tärnad gurka och gröna oliver i en skål. Tärna 150 g fetaost och lägg över. Avsluta med att stänka på vitvinsvinäger, ringla över olivolja samt salta och peppra.

Fläskytterfile' marinerad i balsamvinäger med soltorkad tomat, lök och basilika

Detta kött blir så saftigt och gott! En fin bjudrätt som är smidig att förbereda eller bara en god vardagsrätt när man vill ha något gott! Recept: Lägg fläskytterfile'n i en ugnsform, salta och peppra och ringla över olja och ugnstek den färdig i 150 °C ca 40 min. Ta ut den och svalna. Blanda marinaden: 1 skivad gul lök, 2 skivade vitlöksklyftor, 0,5 dl basilika, 6 strimlade soltorkade tomater, 2-3 msk balsamvinäger, salt, peppar och 1,5 dl olivolja. Lägg köttet i en plastpåse och lägg i köttet. Häll över marinaden. Förslut påsen och lägg i skål. Låt stå i kylenkylen 12-24 h. Skär upp och servera med marinaden. Ät tillsammans med ex broccoli eller haricots verts.

Mjuk pepparkaka med riven morot och dadlar

En saftig och naturligt sötad mjuk kaka på mandelmjöl. Receptet kommer från kokboken Paleo 30 dagar med Annika Sjöö. Recept: Sätt ugnen på 200 grader Celsius. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (ca 20 cm i diameter). Smörj formen med kokosolja. Finriv en liten morot. Blanda morotsrivet med 3 dl mandelmjöl, 2 ägg, 7 dadlar klippta i bitar, 2 msk kokosolja,  2 msk hett vatten,  2 tsk bakpulver, 2 tsk pepparkakskrydda, 1 tsk psylliumhusk och 1 tsk honung. Häll smeten i formen och grädda ca 10-15 min till fin färg och genomgräddat.