Fortsätt till huvudinnehåll

Mandelpitabröd / -korvbröd




En mycket god snabbmiddag hemma eller på utflykten är dessa mandelpitabröd med god fyllning. Receptet kommer från Under vårt tak och är egentligen deras paleokorvbröd. Jag gjorde dem istället runda och de blir då perfekta pitabröd, gräddningstiden blir densamma.

Gör en skåra i brödet och fyll med något gott! Jag tog sallad, vitkål, tomat, gurka, röd lök och grillad kyckling samt min citron, vitlök och persiljemajonnäs (sök på majonnäs) och gräddfil.
Citron, vitlök och persiljemajonnäs
Recept från paleoskafferiet:

INGREDIENSER

PALEOKORVBRÖD
3 dlmandelmjöl
5 mskpsyllium
2 tskbakpulver
1 tskhavssalt
3 stäggvitor
2,5 dlkokande vatten
Psyllium och fiberhusk är samma sak.


Så här gör du
  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Blanda alla de torra ingredienserna väl i en bunke
  • Separera tre ägg och häll vitorna i bunken
  • Vispa ihop med hjälp av elvispen
  • Häll på det kokande vattnet och vispa ihop till en deg
  • Dela degen och forma till korvbröd eller runda pitabröd (mitt tillägg)
  • Lägg på en plåt med bakplåtspapper
  • Platta till dem en aning för de kommer jäsa och bli riktigt höga
  • Grädda i ugnen i ca 50 minuter
  • Ta ut och låt de svalna helt på galler innan du skär dem

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ugnstekt makrill med dill, smör och citron.

Makrill med dill, så gott! Servera med ex och stuvad spenat med färskost och tomat sallad med fetaost (recept nedan)  eller ärt- och gurksallad med dillmajonnäs. Recept på makrill: Lägg fileer på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra dem. Pressa över citronsaft och strö över hackad dill. Hyvla över smör och stek i ugn 200°C, ca 10 min. Skapa av skinnet innan servering om du vill. Recept på stuvad spenat med färskost smaksatt med gräslök och basilika: Koka ihop 500-600 g hackad spenat, 125 g färskost med gräslök och basilika (Cantadou är utan onödiga tillsatser), 0,5-1 tsk sambal oelek och 0,5-1 dl grädde. Smaka av med saften av 0,5-1 citron, örtsalt och peppar. Recept tomatsallad med fetaost, röd lök, oliver och gurka: Varva skivade tomater, skivad röd lök, tärnad gurka och gröna oliver i en skål. Tärna 150 g fetaost och lägg över. Avsluta med att stänka på vitvinsvinäger, ringla över olivolja samt salta och peppra.

Rabarberkräm

Rabarberkräm är väl riktig sommarmat. Perfekt som frukost, fika, dessert eller kvällsmål. Här är mitt recept för 4 personer. 1) Lägg 500 g skalad, fint hackad rabarber i en kastrull med 3 dl vatten och 3-4 msk sötströ eller annan sötning. 2) Koka rabarbern mjuk under omrörning. 3) Ta av från plattan och rör i 2 msk potatismjöl som blandats med 0,75-1 dl kallt vatten. Rör tills krämen tjocknat utan spisvärme alt. värm försiktigt och rör tills krämen tjocknat men koka ej! Tips! Servera med mjölk, grädde eller kokosmjölk och kanel.

Stekt vitkål med ingefära, vitlök, chili och lime/citron

Ett mycket gott tillbehör till ex lax, kyckling eller kött/färsrätter är stekt vitkål. Att smaksätta vitkålen med färskriven ingefära, chili i form av sambal oelek och riven vitlök är en favorit hos mig. Lite citrussaft och japansk soja kan höja det hela ytterligare ett snäpp. Med rostade cashewnötter eller sesamfrön så är det bara topp:)! Recept: Strimla ett litet, gärna färskt, vitkålshuvud och stek i rikligt med kokosolja. Smaka upp med sambal oelek, riven ingefära, hackad/riven vitlök, lime- eller citronsaft och ev. lite japansk soja. En majonässås med vitlök, aioli, som smaksatts med citron, lime och/eller wasabi passar bra till.