Fortsätt till huvudinnehåll

Kladdkaka paleo

En chokladkaka i paleostil. Servera med kokosgrädde och vaniljpulver eller njut den i bitar direkt från frysen. Toppa kakan med chokladsås på kokosolja och kakao och strö valfria salta nötter ex cashewnötter eller jordnötter, alt kokos och pumpakärnor överst innan servering /frysning. God är den även kall från kylen.







Recept:

Stavmixa 10- 20 dadlar klippta i bitar med 2 dl kokos, 1 tsk vaniljpulver och 2 ägg. Blanda i 2 dl mandelmjöl,  4 ägg, 2 tsk bakpulver, 0,75 dl kokosolja, 1 dl kakao och lite salt.

Häll smeten i en smord springform med ett bakplåtspapper i botten.

Grädda 8 min, 175 grader.

Kakan ska vara lite kladdig i mitten.

Blanda sedan 0,25-0,5 dl smält kokosolja med 2 msk kakao. Häll chokladsåsen över den varma kakan. Svalna och servera.

Originalet kommer från @fyscoachen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ugnstekt makrill med dill, smör och citron.

Makrill med dill, så gott! Servera med ex och stuvad spenat med färskost och tomat sallad med fetaost (recept nedan)  eller ärt- och gurksallad med dillmajonnäs. Recept på makrill: Lägg fileer på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra dem. Pressa över citronsaft och strö över hackad dill. Hyvla över smör och stek i ugn 200°C, ca 10 min. Skapa av skinnet innan servering om du vill. Recept på stuvad spenat med färskost smaksatt med gräslök och basilika: Koka ihop 500-600 g hackad spenat, 125 g färskost med gräslök och basilika (Cantadou är utan onödiga tillsatser), 0,5-1 tsk sambal oelek och 0,5-1 dl grädde. Smaka av med saften av 0,5-1 citron, örtsalt och peppar. Recept tomatsallad med fetaost, röd lök, oliver och gurka: Varva skivade tomater, skivad röd lök, tärnad gurka och gröna oliver i en skål. Tärna 150 g fetaost och lägg över. Avsluta med att stänka på vitvinsvinäger, ringla över olivolja samt salta och peppra.

Stekt vitkål med ingefära, vitlök, chili och lime/citron

Ett mycket gott tillbehör till ex lax, kyckling eller kött/färsrätter är stekt vitkål. Att smaksätta vitkålen med färskriven ingefära, chili i form av sambal oelek och riven vitlök är en favorit hos mig. Lite citrussaft och japansk soja kan höja det hela ytterligare ett snäpp. Med rostade cashewnötter eller sesamfrön så är det bara topp:)! Recept: Strimla ett litet, gärna färskt, vitkålshuvud och stek i rikligt med kokosolja. Smaka upp med sambal oelek, riven ingefära, hackad/riven vitlök, lime- eller citronsaft och ev. lite japansk soja. En majonässås med vitlök, aioli, som smaksatts med citron, lime och/eller wasabi passar bra till.

Glutenfri overnight oats med helt bovete och chiafrön.

Mycket god och trevlig frukost. Kall gröt med chiafrön. Blanda i eller toppa med goda frön som ex. solrosfrön, pumpafrön. Eller goda ting som kokos, kanel, bär, nötter eller annat du gillar. Servera med valfri vätska. Recept: Blanda 0,75-1 dl helt bovete, 1 msk chiafrön, 0,5 -1 msk vardera av psylliumfrön resp. linfrön, 1,25-1,5 dl vätska (nötmjölk, mjölk eller liknande). Smaksätt med någon god krydda som vanilj, ingefära, kardemumma eller kanel. Låt stå i kyl minst 6 h, gärna över natten.