Fortsätt till huvudinnehåll

Kantarellpaj med bacon, röd lök och ruccolasallad



  1. En otroligt god kantarellpaj som passar som ensamrätt med en god sallad eller som tillbehör på buffe'bordet, till laxen, kycklingen, köttet eller kanske på kräftskivan. Kantarellerna kan bytas ut mot annan svampsort. Välj att göra pajen med eller utan pajskal. Pajskalet är inspirerat av undervarttak.se. Jag gjorde utan pajskal på bilden.

  2. Recept 6 personer:
Börja med pajskalet om du väljer att ha ett sådant till pajen:
  1. 3 dlmandelmjöl
    0,5 dlskalade sesamfrön
    1 mskFiberhusk
    1 tskhavssalt
    40 gramkokosolja eller smör
    1 stägg

    Gör pajskalet så här:


    • Blanda alla ingredienser till en deg
    • Tryck ut degen i en pajform med baksidan av en sked och nagga med en gaffel
    • Förgrädda pajskalet i 175 ° C, ca 10 minuter tills det fått lite färg

    Gör fyllningen så här:

  • Rensa och skär 1 liter svamp (jag tog kantareller) i grova bitar. Skala och skiva 1 röd lök.
  • Stek svamp och lök i rikligt med smör i en stor stekpanna tills all vätska har kokat bort. Krydda med salt och peppar. Lägg svampfräset i en smord pajform.
  • Strimla och stek 2 paket bacon i stekpannan.
  • Blanda svampfräset i pajformen/skalet med baconet, 1,5-2 dl riven ost och 65 g ruccolasallad (en påse).
  • Vispa ihop 2,5 dl creme fraiche, 5 ägg, örtsalt och peppar. Häll äggstanningen över fyllningen i pajformen.
  • Grädda pajen mitt i ugnen ca 25 minuter 200-225°C eller tills den har fått fin färg och stanningen stannat.

Mejerifri äggstanning:
  1. Vispa samman 6 ägg, 1 dl egengjord majonnäs (ev. smaksatt med vitlök och chili, recept på bloggen), 1 dl vätska (ex mandelmjölk), örtsalt och peppar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ugnstekt makrill med dill, smör och citron.

Makrill med dill, så gott! Servera med ex och stuvad spenat med färskost och tomat sallad med fetaost (recept nedan)  eller ärt- och gurksallad med dillmajonnäs. Recept på makrill: Lägg fileer på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra dem. Pressa över citronsaft och strö över hackad dill. Hyvla över smör och stek i ugn 200°C, ca 10 min. Skapa av skinnet innan servering om du vill. Recept på stuvad spenat med färskost smaksatt med gräslök och basilika: Koka ihop 500-600 g hackad spenat, 125 g färskost med gräslök och basilika (Cantadou är utan onödiga tillsatser), 0,5-1 tsk sambal oelek och 0,5-1 dl grädde. Smaka av med saften av 0,5-1 citron, örtsalt och peppar. Recept tomatsallad med fetaost, röd lök, oliver och gurka: Varva skivade tomater, skivad röd lök, tärnad gurka och gröna oliver i en skål. Tärna 150 g fetaost och lägg över. Avsluta med att stänka på vitvinsvinäger, ringla över olivolja samt salta och peppra.

Stekt vitkål med ingefära, vitlök, chili och lime/citron

Ett mycket gott tillbehör till ex lax, kyckling eller kött/färsrätter är stekt vitkål. Att smaksätta vitkålen med färskriven ingefära, chili i form av sambal oelek och riven vitlök är en favorit hos mig. Lite citrussaft och japansk soja kan höja det hela ytterligare ett snäpp. Med rostade cashewnötter eller sesamfrön så är det bara topp:)! Recept: Strimla ett litet, gärna färskt, vitkålshuvud och stek i rikligt med kokosolja. Smaka upp med sambal oelek, riven ingefära, hackad/riven vitlök, lime- eller citronsaft och ev. lite japansk soja. En majonässås med vitlök, aioli, som smaksatts med citron, lime och/eller wasabi passar bra till.

Glutenfri overnight oats med helt bovete och chiafrön.

Mycket god och trevlig frukost. Kall gröt med chiafrön. Blanda i eller toppa med goda frön som ex. solrosfrön, pumpafrön. Eller goda ting som kokos, kanel, bär, nötter eller annat du gillar. Servera med valfri vätska. Recept: Blanda 0,75-1 dl helt bovete, 1 msk chiafrön, 0,5 -1 msk vardera av psylliumfrön resp. linfrön, 1,25-1,5 dl vätska (nötmjölk, mjölk eller liknande). Smaksätt med någon god krydda som vanilj, ingefära, kardemumma eller kanel. Låt stå i kyl minst 6 h, gärna över natten.