Fortsätt till huvudinnehåll

Försommarblommor i trädgården och nya arter


När vi flyttade till vår gård för nästan åtta år sedan var den stora trädgården mycket ompysslad och välskött av det pensionärspar som bodde här före oss. Jag älskade trädgården med den artrikedom som var. Jag jobbade på och försökte upprätthålla standarden de första två åren men sen kom barn nummer ett. Inget jobb i trädgården den sommaren. Året därpå...ok jobbnivå...året efter barn nummer två...och ja, det händer liksom grejer med växtligheten när man inte vaktar på den... Nu med barn nummer tre denna vår så inser jag faktum...växterna har vunnit...och då inte de växter jag hade önskat. Artrikedomen är något större...tyvärr...vill jag tillägga. Kirskål, ett antal nya gräsarter... Jag fick rabarber från en annan gård...plötsligt var det fullt i kirskål runt rabarbern, och sedan lite varstans. Oj! Vad snabb den är. HUR FÅR MAN BORT DEN???



Jaja, hursomhelst. Jag gick en vända igår kväll och fångade en bråkdel av alla vackra växter från trädgården på bild. Vackra är det ju iaf. Och grönt är ju också en vacker färg och på avstånd är rabatterna vackra. Jag brukar säga att jag har avståndssköna rabatter:)!!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ugnstekt makrill med dill, smör och citron.

Makrill med dill, så gott! Servera med ex och stuvad spenat med färskost och tomat sallad med fetaost (recept nedan)  eller ärt- och gurksallad med dillmajonnäs. Recept på makrill: Lägg fileer på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra dem. Pressa över citronsaft och strö över hackad dill. Hyvla över smör och stek i ugn 200°C, ca 10 min. Skapa av skinnet innan servering om du vill. Recept på stuvad spenat med färskost smaksatt med gräslök och basilika: Koka ihop 500-600 g hackad spenat, 125 g färskost med gräslök och basilika (Cantadou är utan onödiga tillsatser), 0,5-1 tsk sambal oelek och 0,5-1 dl grädde. Smaka av med saften av 0,5-1 citron, örtsalt och peppar. Recept tomatsallad med fetaost, röd lök, oliver och gurka: Varva skivade tomater, skivad röd lök, tärnad gurka och gröna oliver i en skål. Tärna 150 g fetaost och lägg över. Avsluta med att stänka på vitvinsvinäger, ringla över olivolja samt salta och peppra.

Fläskytterfile' marinerad i balsamvinäger med soltorkad tomat, lök och basilika

Detta kött blir så saftigt och gott! En fin bjudrätt som är smidig att förbereda eller bara en god vardagsrätt när man vill ha något gott! Recept: Lägg fläskytterfile'n i en ugnsform, salta och peppra och ringla över olja och ugnstek den färdig i 150 °C ca 40 min. Ta ut den och svalna. Blanda marinaden: 1 skivad gul lök, 2 skivade vitlöksklyftor, 0,5 dl basilika, 6 strimlade soltorkade tomater, 2-3 msk balsamvinäger, salt, peppar och 1,5 dl olivolja. Lägg köttet i en plastpåse och lägg i köttet. Häll över marinaden. Förslut påsen och lägg i skål. Låt stå i kylenkylen 12-24 h. Skär upp och servera med marinaden. Ät tillsammans med ex broccoli eller haricots verts.

Mjuk pepparkaka med riven morot och dadlar

En saftig och naturligt sötad mjuk kaka på mandelmjöl. Receptet kommer från kokboken Paleo 30 dagar med Annika Sjöö. Recept: Sätt ugnen på 200 grader Celsius. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (ca 20 cm i diameter). Smörj formen med kokosolja. Finriv en liten morot. Blanda morotsrivet med 3 dl mandelmjöl, 2 ägg, 7 dadlar klippta i bitar, 2 msk kokosolja,  2 msk hett vatten,  2 tsk bakpulver, 2 tsk pepparkakskrydda, 1 tsk psylliumhusk och 1 tsk honung. Häll smeten i formen och grädda ca 10-15 min till fin färg och genomgräddat.