Fortsätt till huvudinnehåll

Mandelkakor med kardemumma.


Kan vi baka kakor? Det frågar min 5-åring ofta. Och Jo, det kan vi, blir oftast svaret då ju bakning är avkopplande och roligt även för mig. Jag tycker också det känns bra att kunna välja ett hälsosammare alternativ som ex dessa kakor. Det gör då inte heller så mycket om barnen äter tre stora var. Receptet till dessa små och goda mandelkakor kommer ursprungligen från Under vårt tak men jag ändrade lite. Jag ersatte kokossockret med honung och den hyvlade mandeln bytte jag mot hackad mandel. Vi gjorde dem även lite större. Det blev 10 stycken för oss. Originalreceptet säger 16 stycken.



Recept: Blanda 1 dl hackad/grovmixad mandel, 2 dl mandelmjöl, 1 tsk kardemumma, 2 äggvitor och  1 msk honung. Blanda degen, forma bollar, lägg på bakplåtspapper på en plåt. Tryck till med en gaffel, stick i en mandel per kaka. Grädda ca 12 min, 175 °C, mitt i ugn, varmluft. Njut!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ugnstekt makrill med dill, smör och citron.

Makrill med dill, så gott! Servera med ex och stuvad spenat med färskost och tomat sallad med fetaost (recept nedan)  eller ärt- och gurksallad med dillmajonnäs. Recept på makrill: Lägg fileer på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra dem. Pressa över citronsaft och strö över hackad dill. Hyvla över smör och stek i ugn 200°C, ca 10 min. Skapa av skinnet innan servering om du vill. Recept på stuvad spenat med färskost smaksatt med gräslök och basilika: Koka ihop 500-600 g hackad spenat, 125 g färskost med gräslök och basilika (Cantadou är utan onödiga tillsatser), 0,5-1 tsk sambal oelek och 0,5-1 dl grädde. Smaka av med saften av 0,5-1 citron, örtsalt och peppar. Recept tomatsallad med fetaost, röd lök, oliver och gurka: Varva skivade tomater, skivad röd lök, tärnad gurka och gröna oliver i en skål. Tärna 150 g fetaost och lägg över. Avsluta med att stänka på vitvinsvinäger, ringla över olivolja samt salta och peppra.

Glutenfri overnight oats med helt bovete och chiafrön.

Mycket god och trevlig frukost. Kall gröt med chiafrön. Blanda i eller toppa med goda frön som ex. solrosfrön, pumpafrön. Eller goda ting som kokos, kanel, bär, nötter eller annat du gillar. Servera med valfri vätska. Recept: Blanda 0,75-1 dl helt bovete, 1 msk chiafrön, 0,5 -1 msk vardera av psylliumfrön resp. linfrön, 1,25-1,5 dl vätska (nötmjölk, mjölk eller liknande). Smaksätt med någon god krydda som vanilj, ingefära, kardemumma eller kanel. Låt stå i kyl minst 6 h, gärna över natten.

Stekt vitkål med ingefära, vitlök, chili och lime/citron

Ett mycket gott tillbehör till ex lax, kyckling eller kött/färsrätter är stekt vitkål. Att smaksätta vitkålen med färskriven ingefära, chili i form av sambal oelek och riven vitlök är en favorit hos mig. Lite citrussaft och japansk soja kan höja det hela ytterligare ett snäpp. Med rostade cashewnötter eller sesamfrön så är det bara topp:)! Recept: Strimla ett litet, gärna färskt, vitkålshuvud och stek i rikligt med kokosolja. Smaka upp med sambal oelek, riven ingefära, hackad/riven vitlök, lime- eller citronsaft och ev. lite japansk soja. En majonässås med vitlök, aioli, som smaksatts med citron, lime och/eller wasabi passar bra till.