Fortsätt till huvudinnehåll

Granola med frön, kokoschips och cashewnötter x 2 (naturell och ingefära-/lakritssmak)



Granolafix idag. Två varianter blev det av laddningen. En naturell granola och en med ingefära och lakritspulver.

Tips på gott: Blanda turkisk yoghurt, hallonkvarg, flytande grädde och hallon i en skål. Strö ingefära- och lakritsgranolan överst! Mmmm.... Granolans innehåll kan varieras efter vad som finns hemma.

Nedan ser du hur dagens blev.

Recept på dagens granola - naturell och ingefära/lakrits:
Blanda följande i en skål: 2 dl vardera av - linfrön, solroskärnor, pumpafrön, mandelmjöl och cashewnötter, 1 dl vardera av - sesamfrön, chiafrön och kokoschips ( tillsätt när 3-5 min av rostningstiden kvarstår) och 2 msk smält kokosolja och 2 msk vatten. Häll allt på en ungsplåt. Rosta mitt i ugnen 200°C 15-25 min. Ta ut plåten och rör om och blanda runt väl från kanterna mot mitten var femte minut tills färgen är gyllene.
Smaksättning: Låt granolan svalna och blanda med ev smaksättning som kardemumma, kanel eller som nu när jag tog hälften av granolan och blandade den med 1 msk mald ingefära och 0,5-1 msk lakritspulver.

Häll i burk med tätt lock. Förvara svalt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ugnstekt makrill med dill, smör och citron.

Makrill med dill, så gott! Servera med ex och stuvad spenat med färskost och tomat sallad med fetaost (recept nedan)  eller ärt- och gurksallad med dillmajonnäs. Recept på makrill: Lägg fileer på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra dem. Pressa över citronsaft och strö över hackad dill. Hyvla över smör och stek i ugn 200°C, ca 10 min. Skapa av skinnet innan servering om du vill. Recept på stuvad spenat med färskost smaksatt med gräslök och basilika: Koka ihop 500-600 g hackad spenat, 125 g färskost med gräslök och basilika (Cantadou är utan onödiga tillsatser), 0,5-1 tsk sambal oelek och 0,5-1 dl grädde. Smaka av med saften av 0,5-1 citron, örtsalt och peppar. Recept tomatsallad med fetaost, röd lök, oliver och gurka: Varva skivade tomater, skivad röd lök, tärnad gurka och gröna oliver i en skål. Tärna 150 g fetaost och lägg över. Avsluta med att stänka på vitvinsvinäger, ringla över olivolja samt salta och peppra.

Fläskytterfile' marinerad i balsamvinäger med soltorkad tomat, lök och basilika

Detta kött blir så saftigt och gott! En fin bjudrätt som är smidig att förbereda eller bara en god vardagsrätt när man vill ha något gott! Recept: Lägg fläskytterfile'n i en ugnsform, salta och peppra och ringla över olja och ugnstek den färdig i 150 °C ca 40 min. Ta ut den och svalna. Blanda marinaden: 1 skivad gul lök, 2 skivade vitlöksklyftor, 0,5 dl basilika, 6 strimlade soltorkade tomater, 2-3 msk balsamvinäger, salt, peppar och 1,5 dl olivolja. Lägg köttet i en plastpåse och lägg i köttet. Häll över marinaden. Förslut påsen och lägg i skål. Låt stå i kylenkylen 12-24 h. Skär upp och servera med marinaden. Ät tillsammans med ex broccoli eller haricots verts.

Mjuk pepparkaka med riven morot och dadlar

En saftig och naturligt sötad mjuk kaka på mandelmjöl. Receptet kommer från kokboken Paleo 30 dagar med Annika Sjöö. Recept: Sätt ugnen på 200 grader Celsius. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (ca 20 cm i diameter). Smörj formen med kokosolja. Finriv en liten morot. Blanda morotsrivet med 3 dl mandelmjöl, 2 ägg, 7 dadlar klippta i bitar, 2 msk kokosolja,  2 msk hett vatten,  2 tsk bakpulver, 2 tsk pepparkakskrydda, 1 tsk psylliumhusk och 1 tsk honung. Häll smeten i formen och grädda ca 10-15 min till fin färg och genomgräddat.