Fortsätt till huvudinnehåll

Ostgratinerad lök, svamp och persiljefylld aubergine

Detta recept är hämtat från mitt kök. Det var en trevlig vegetarisk rätt som jag åt med en senapsvinägrett och en majonnäsdressing med vitlök och chili.
Jag tog dock champinjoner istället för kantareller.

Recept senapsvinägrett: Vispa ihop 2 msk olja, 1 msk vitvinsvinäger, 1 tsk persilja och 1 tsk dijonsenap.   



4 portioner
Ingredienser
  • 2 auberginer
  • olivolja
  • salt
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 g kantareller
  • 1 dl finhackad bladpersilja
  • 100 g riven lagrad ost


  1. Dela auberginen på längden. Pensla snittytan med olivolja. Gör några hål med en gaffel. Lägg halvorna­ i en ugnsfast form och stek dem i 225 grader i 30 minuter. Låt halvorna svalna. Gröp ur innehållet. Skär aubergineköttet i tärningar och stek det, hälften åt gången, i olivolja i en stekpanna. Salta.
  2. Hacka lök och pressa vitlöken. Stek löken i olivolja i stekpannan. Dela kantarellerna om de är stora. Stek dem, hälften åt gången, på hög värme i stekpannan. Salta, peppra.
  3. Blanda auberginekött, lök, vitlök,­ kantareller, persilja och ost i en bunke. Salta. Lägg aubergineskalen i en smord ugnsfast form. Fördela blandningen i skalen. Gratinera i 225 grader i mitten­ av ugnen i 15 minuter. Strö på persilja. Servera med sallad.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ugnstekt makrill med dill, smör och citron.

Makrill med dill, så gott! Servera med ex och stuvad spenat med färskost och tomat sallad med fetaost (recept nedan)  eller ärt- och gurksallad med dillmajonnäs. Recept på makrill: Lägg fileer på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra dem. Pressa över citronsaft och strö över hackad dill. Hyvla över smör och stek i ugn 200°C, ca 10 min. Skapa av skinnet innan servering om du vill. Recept på stuvad spenat med färskost smaksatt med gräslök och basilika: Koka ihop 500-600 g hackad spenat, 125 g färskost med gräslök och basilika (Cantadou är utan onödiga tillsatser), 0,5-1 tsk sambal oelek och 0,5-1 dl grädde. Smaka av med saften av 0,5-1 citron, örtsalt och peppar. Recept tomatsallad med fetaost, röd lök, oliver och gurka: Varva skivade tomater, skivad röd lök, tärnad gurka och gröna oliver i en skål. Tärna 150 g fetaost och lägg över. Avsluta med att stänka på vitvinsvinäger, ringla över olivolja samt salta och peppra.

Glutenfri overnight oats med helt bovete och chiafrön.

Mycket god och trevlig frukost. Kall gröt med chiafrön. Blanda i eller toppa med goda frön som ex. solrosfrön, pumpafrön. Eller goda ting som kokos, kanel, bär, nötter eller annat du gillar. Servera med valfri vätska. Recept: Blanda 0,75-1 dl helt bovete, 1 msk chiafrön, 0,5 -1 msk vardera av psylliumfrön resp. linfrön, 1,25-1,5 dl vätska (nötmjölk, mjölk eller liknande). Smaksätt med någon god krydda som vanilj, ingefära, kardemumma eller kanel. Låt stå i kyl minst 6 h, gärna över natten.

Stekt vitkål med ingefära, vitlök, chili och lime/citron

Ett mycket gott tillbehör till ex lax, kyckling eller kött/färsrätter är stekt vitkål. Att smaksätta vitkålen med färskriven ingefära, chili i form av sambal oelek och riven vitlök är en favorit hos mig. Lite citrussaft och japansk soja kan höja det hela ytterligare ett snäpp. Med rostade cashewnötter eller sesamfrön så är det bara topp:)! Recept: Strimla ett litet, gärna färskt, vitkålshuvud och stek i rikligt med kokosolja. Smaka upp med sambal oelek, riven ingefära, hackad/riven vitlök, lime- eller citronsaft och ev. lite japansk soja. En majonässås med vitlök, aioli, som smaksatts med citron, lime och/eller wasabi passar bra till.