Fortsätt till huvudinnehåll

Ostgratinerad lök, svamp och persiljefylld aubergine

Detta recept är hämtat från mitt kök. Det var en trevlig vegetarisk rätt som jag åt med en senapsvinägrett och en majonnäsdressing med vitlök och chili.
Jag tog dock champinjoner istället för kantareller.

Recept senapsvinägrett: Vispa ihop 2 msk olja, 1 msk vitvinsvinäger, 1 tsk persilja och 1 tsk dijonsenap.   



4 portioner
Ingredienser
  • 2 auberginer
  • olivolja
  • salt
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 g kantareller
  • 1 dl finhackad bladpersilja
  • 100 g riven lagrad ost


  1. Dela auberginen på längden. Pensla snittytan med olivolja. Gör några hål med en gaffel. Lägg halvorna­ i en ugnsfast form och stek dem i 225 grader i 30 minuter. Låt halvorna svalna. Gröp ur innehållet. Skär aubergineköttet i tärningar och stek det, hälften åt gången, i olivolja i en stekpanna. Salta.
  2. Hacka lök och pressa vitlöken. Stek löken i olivolja i stekpannan. Dela kantarellerna om de är stora. Stek dem, hälften åt gången, på hög värme i stekpannan. Salta, peppra.
  3. Blanda auberginekött, lök, vitlök,­ kantareller, persilja och ost i en bunke. Salta. Lägg aubergineskalen i en smord ugnsfast form. Fördela blandningen i skalen. Gratinera i 225 grader i mitten­ av ugnen i 15 minuter. Strö på persilja. Servera med sallad.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskytterfile' marinerad i balsamvinäger med soltorkad tomat, lök och basilika

Detta kött blir så saftigt och gott! En fin bjudrätt som är smidig att förbereda eller bara en god vardagsrätt när man vill ha något gott! Recept: Lägg fläskytterfile'n i en ugnsform, salta och peppra och ringla över olja och ugnstek den färdig i 150 °C ca 40 min. Ta ut den och svalna. Blanda marinaden: 1 skivad gul lök, 2 skivade vitlöksklyftor, 0,5 dl basilika, 6 strimlade soltorkade tomater, 2-3 msk balsamvinäger, salt, peppar och 1,5 dl olivolja. Lägg köttet i en plastpåse och lägg i köttet. Häll över marinaden. Förslut påsen och lägg i skål. Låt stå i kylenkylen 12-24 h. Skär upp och servera med marinaden. Ät tillsammans med ex broccoli eller haricots verts.

Ugnstekt makrill med dill, smör och citron.

Makrill med dill, så gott! Servera med ex och stuvad spenat med färskost och tomat sallad med fetaost (recept nedan)  eller ärt- och gurksallad med dillmajonnäs. Recept på makrill: Lägg fileer på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra dem. Pressa över citronsaft och strö över hackad dill. Hyvla över smör och stek i ugn 200°C, ca 10 min. Skapa av skinnet innan servering om du vill. Recept på stuvad spenat med färskost smaksatt med gräslök och basilika: Koka ihop 500-600 g hackad spenat, 125 g färskost med gräslök och basilika (Cantadou är utan onödiga tillsatser), 0,5-1 tsk sambal oelek och 0,5-1 dl grädde. Smaka av med saften av 0,5-1 citron, örtsalt och peppar. Recept tomatsallad med fetaost, röd lök, oliver och gurka: Varva skivade tomater, skivad röd lök, tärnad gurka och gröna oliver i en skål. Tärna 150 g fetaost och lägg över. Avsluta med att stänka på vitvinsvinäger, ringla över olivolja samt salta och peppra.

Mjuk pepparkaka med riven morot och dadlar

En saftig och naturligt sötad mjuk kaka på mandelmjöl. Receptet kommer från kokboken Paleo 30 dagar med Annika Sjöö. Recept: Sätt ugnen på 200 grader Celsius. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (ca 20 cm i diameter). Smörj formen med kokosolja. Finriv en liten morot. Blanda morotsrivet med 3 dl mandelmjöl, 2 ägg, 7 dadlar klippta i bitar, 2 msk kokosolja,  2 msk hett vatten,  2 tsk bakpulver, 2 tsk pepparkakskrydda, 1 tsk psylliumhusk och 1 tsk honung. Häll smeten i formen och grädda ca 10-15 min till fin färg och genomgräddat.