Fortsätt till huvudinnehåll

Ostgratinerad lök, svamp och persiljefylld aubergine

Detta recept är hämtat från mitt kök. Det var en trevlig vegetarisk rätt som jag åt med en senapsvinägrett och en majonnäsdressing med vitlök och chili.
Jag tog dock champinjoner istället för kantareller.

Recept senapsvinägrett: Vispa ihop 2 msk olja, 1 msk vitvinsvinäger, 1 tsk persilja och 1 tsk dijonsenap.   



4 portioner
Ingredienser
  • 2 auberginer
  • olivolja
  • salt
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 g kantareller
  • 1 dl finhackad bladpersilja
  • 100 g riven lagrad ost


  1. Dela auberginen på längden. Pensla snittytan med olivolja. Gör några hål med en gaffel. Lägg halvorna­ i en ugnsfast form och stek dem i 225 grader i 30 minuter. Låt halvorna svalna. Gröp ur innehållet. Skär aubergineköttet i tärningar och stek det, hälften åt gången, i olivolja i en stekpanna. Salta.
  2. Hacka lök och pressa vitlöken. Stek löken i olivolja i stekpannan. Dela kantarellerna om de är stora. Stek dem, hälften åt gången, på hög värme i stekpannan. Salta, peppra.
  3. Blanda auberginekött, lök, vitlök,­ kantareller, persilja och ost i en bunke. Salta. Lägg aubergineskalen i en smord ugnsfast form. Fördela blandningen i skalen. Gratinera i 225 grader i mitten­ av ugnen i 15 minuter. Strö på persilja. Servera med sallad.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskytterfile' marinerad i balsamvinäger med soltorkad tomat, lök och basilika

Detta kött blir så saftigt och gott! En fin bjudrätt som är smidig att förbereda eller bara en god vardagsrätt när man vill ha något gott! Recept: Lägg fläskytterfile'n i en ugnsform, salta och peppra och ringla över olja och ugnstek den färdig i 150 °C ca 40 min. Ta ut den och svalna. Blanda marinaden: 1 skivad gul lök, 2 skivade vitlöksklyftor, 0,5 dl basilika, 6 strimlade soltorkade tomater, 2-3 msk balsamvinäger, salt, peppar och 1,5 dl olivolja. Lägg köttet i en plastpåse och lägg i köttet. Häll över marinaden. Förslut påsen och lägg i skål. Låt stå i kylenkylen 12-24 h. Skär upp och servera med marinaden. Ät tillsammans med ex broccoli eller haricots verts.

Mjuk pepparkaka med riven morot och dadlar

En saftig och naturligt sötad mjuk kaka på mandelmjöl. Receptet kommer från kokboken Paleo 30 dagar med Annika Sjöö. Recept: Sätt ugnen på 200 grader Celsius. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (ca 20 cm i diameter). Smörj formen med kokosolja. Finriv en liten morot. Blanda morotsrivet med 3 dl mandelmjöl, 2 ägg, 7 dadlar klippta i bitar, 2 msk kokosolja,  2 msk hett vatten,  2 tsk bakpulver, 2 tsk pepparkakskrydda, 1 tsk psylliumhusk och 1 tsk honung. Häll smeten i formen och grädda ca 10-15 min till fin färg och genomgräddat.

Rabarberkräm

Rabarberkräm är väl riktig sommarmat. Perfekt som frukost, fika, dessert eller kvällsmål. Här är mitt recept för 4 personer. 1) Lägg 500 g skalad, fint hackad rabarber i en kastrull med 3 dl vatten och 3-4 msk sötströ eller annan sötning. 2) Koka rabarbern mjuk under omrörning. 3) Ta av från plattan och rör i 2 msk potatismjöl som blandats med 0,75-1 dl kallt vatten. Rör tills krämen tjocknat utan spisvärme alt. värm försiktigt och rör tills krämen tjocknat men koka ej! Tips! Servera med mjölk, grädde eller kokosmjölk och kanel.