Fortsätt till huvudinnehåll

Mejerifri broccolipaj med champinjoner, purjolök och bacon



Detta var en mycket god mejerifri paj. Du behöver inte vara orolig att pajen smakar kokos. Det gör den inte! Hela familjen gillade den mycket. Pajdegen blir smidig om du använder mjuk kokosolja och den blir då också lätt att breda ut i pajformen genom lätta rörelser fram och tillbaka med baksidan av en matsked. Receptet kommer från paleoskafferiet men jag ändrade lite. Ex tog jag tinad broccoli och en större mängd ca 500 g. Jag uteslöt tomaterna och hade i 20 cm strimlad purjolök istället. Jag använde en matsked hela psylliumfrön istället för fiberhusk. Jag serverade pajen med en sallad på vitkål, tomat, gurka och röd lök samt saltgurka och majonnäs smaksatt med citron och vitlök (se 'kall sås').

Receptet från paleoskafferiet:

PAJDEG
3 dlmandelmjöl
0,5 dlskalade sesamfrön
1 mskpsyllium
1 tskhavssalt
40 gramkokosolja
1 stägg
ÄGGSTANNING
3 stägg
2 dlkokosmjölk
Efter tycke & smakhavssalt
Efter tycke & smakpepparmix

Gör så här:
Pajdeg
  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Mixa mandelmjöl och skalade sesamfrön i en matberedare med knivbladen
  • Tillsätt psyllium, havssalt, kokosolja och ägget och mixa igen till en deg
  • Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel
  • Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter tills det fått lite färg

Fyllning och äggstanning
  • Dela broccolin i mindre buketter och förkoka i 3-4 minuter
  • Fördela den skivade svampen i pajskalet
  • Klipp baconen i mindre bitar och fördela över svampen
  • Lägg i broccolibuketterna
  • Dela cocktailtomaterna på mitten och fördela över pajen
  • Vispa ihop ägg och kokosmjölk till äggstanningen i en bunke
  • Smaka av med salt och pepparmix
  • Häll äggstanningen över pajen
  • Grädda pajen i ugnen i ca 25 minuter (i en vanlig pajform, jag använde en ugnsform med lite högre kanter och då behövde pajen gräddas i ca 40 minuter) tills äggstanningen stelnat

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskytterfile' marinerad i balsamvinäger med soltorkad tomat, lök och basilika

Detta kött blir så saftigt och gott! En fin bjudrätt som är smidig att förbereda eller bara en god vardagsrätt när man vill ha något gott! Recept: Lägg fläskytterfile'n i en ugnsform, salta och peppra och ringla över olja och ugnstek den färdig i 150 °C ca 40 min. Ta ut den och svalna. Blanda marinaden: 1 skivad gul lök, 2 skivade vitlöksklyftor, 0,5 dl basilika, 6 strimlade soltorkade tomater, 2-3 msk balsamvinäger, salt, peppar och 1,5 dl olivolja. Lägg köttet i en plastpåse och lägg i köttet. Häll över marinaden. Förslut påsen och lägg i skål. Låt stå i kylenkylen 12-24 h. Skär upp och servera med marinaden. Ät tillsammans med ex broccoli eller haricots verts.

Ugnstekt makrill med dill, smör och citron.

Makrill med dill, så gott! Servera med ex och stuvad spenat med färskost och tomat sallad med fetaost (recept nedan)  eller ärt- och gurksallad med dillmajonnäs. Recept på makrill: Lägg fileer på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra dem. Pressa över citronsaft och strö över hackad dill. Hyvla över smör och stek i ugn 200°C, ca 10 min. Skapa av skinnet innan servering om du vill. Recept på stuvad spenat med färskost smaksatt med gräslök och basilika: Koka ihop 500-600 g hackad spenat, 125 g färskost med gräslök och basilika (Cantadou är utan onödiga tillsatser), 0,5-1 tsk sambal oelek och 0,5-1 dl grädde. Smaka av med saften av 0,5-1 citron, örtsalt och peppar. Recept tomatsallad med fetaost, röd lök, oliver och gurka: Varva skivade tomater, skivad röd lök, tärnad gurka och gröna oliver i en skål. Tärna 150 g fetaost och lägg över. Avsluta med att stänka på vitvinsvinäger, ringla över olivolja samt salta och peppra.

Mjuk pepparkaka med riven morot och dadlar

En saftig och naturligt sötad mjuk kaka på mandelmjöl. Receptet kommer från kokboken Paleo 30 dagar med Annika Sjöö. Recept: Sätt ugnen på 200 grader Celsius. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (ca 20 cm i diameter). Smörj formen med kokosolja. Finriv en liten morot. Blanda morotsrivet med 3 dl mandelmjöl, 2 ägg, 7 dadlar klippta i bitar, 2 msk kokosolja,  2 msk hett vatten,  2 tsk bakpulver, 2 tsk pepparkakskrydda, 1 tsk psylliumhusk och 1 tsk honung. Häll smeten i formen och grädda ca 10-15 min till fin färg och genomgräddat.