Detta var en mycket god mejerifri paj. Du behöver inte vara orolig att pajen smakar kokos. Det gör den inte! Hela familjen gillade den mycket. Pajdegen blir smidig om du använder mjuk kokosolja och den blir då också lätt att breda ut i pajformen genom lätta rörelser fram och tillbaka med baksidan av en matsked. Receptet kommer från paleoskafferiet men jag ändrade lite. Ex tog jag tinad broccoli och en större mängd ca 500 g. Jag uteslöt tomaterna och hade i 20 cm strimlad purjolök istället. Jag använde en matsked hela psylliumfrön istället för fiberhusk. Jag serverade pajen med en sallad på vitkål, tomat, gurka och röd lök samt saltgurka och majonnäs smaksatt med citron och vitlök (se 'kall sås').
Receptet från paleoskafferiet:
PAJDEG
3 dl | mandelmjöl |
0,5 dl | skalade sesamfrön |
1 msk | psyllium |
1 tsk | havssalt |
40 gram | kokosolja |
1 st | ägg |
FYLLNING
1 st | färsk broccoli "träd" |
125 gram | bacon |
4 st | champinjoner |
5 st | cocktailtomater |
ÄGGSTANNING
3 st | ägg |
2 dl | kokosmjölk |
Efter tycke & smak | havssalt |
Efter tycke & smak | pepparmix |
Gör så här:
Pajdeg
- Sätt ugnen på 175 grader
- Mixa mandelmjöl och skalade sesamfrön i en matberedare med knivbladen
- Tillsätt psyllium, havssalt, kokosolja och ägget och mixa igen till en deg
- Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel
- Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter tills det fått lite färg
Fyllning och äggstanning
- Dela broccolin i mindre buketter och förkoka i 3-4 minuter
- Fördela den skivade svampen i pajskalet
- Klipp baconen i mindre bitar och fördela över svampen
- Lägg i broccolibuketterna
- Dela cocktailtomaterna på mitten och fördela över pajen
- Vispa ihop ägg och kokosmjölk till äggstanningen i en bunke
- Smaka av med salt och pepparmix
- Häll äggstanningen över pajen
- Grädda pajen i ugnen i ca 25 minuter (i en vanlig pajform, jag använde en ugnsform med lite högre kanter och då behövde pajen gräddas i ca 40 minuter) tills äggstanningen stelnat
Kommentarer
Skicka en kommentar